Frågor och svar

1Hur delas vinsten?

Av försäljningsintäkten går 20% till Tradera och administration. Resten delar vi lika, du får 40% och vi får 40%.

Våra 40% ska täcka våra kostnader för att vi packar upp, sorterar, lagerför, fotograferar, annonserar, kundkontakter, leverans, betalningar, lokalhyra, personalkostnader med mera.

Du som kund kan dock aldrig bli betalningsskyldig utan kan i värsta fall om t.ex. hela påsen innehåller trasiga kläder få 0 kr i ersättning.

2Hur många påsar kan jag beställa från Sellbag?
Du kan som mest beställa tre påsar per gång men du kan lägga fler beställningar.
3Kan jag få tillbaka saker som inte säljs eller är i dåligt skick?

Ja. När dina Sellbagpåsars auktioner är avslutade kan du logga in på Mina sidor och begära retur av dina osålda varor.

Du behöver meddela oss genom att välja att du vill ha retur av dina osålda varor på Mina sidor inom 5 dagar från att du fått mejl om att du kan begära ut din vinst. Vi erbjuder en fast fraktkostnad på 79 kr per Sellbagpåse för retur av dina osålda varor vilket dras av från din vinst. Skulle du inte ha ett saldo som täcker frakten så får du möjlighet att betala mellanskillnaden eller hela frakten via kortbetalning direkt på mina sidor.

Vi kan tyvärr ingen möjlighet att paketera om Sellbagpåsar om du skulle ha flera olika påsar vars innehåll du vill ha i retur.

Efter 5 dagar förbehåller vi oss rätten att bestämma hur osålda varor som inte returneras hanteras då vi inte kan lagerhålla osålda varor under en längre tid utan behöver göra plats för nya Sellbagpåsar och varor.

4Måste varje produkt värderas till minst 50 kr?

Ja. Varorna ska vara värda minst 50 kr/st. De varor som vi får in och som vi bedömer är värda mindre än 50 kr sorteras bort. Dessa dokumenteras av oss och läggs in i vårt system, vilket innebär att du kommer att få en beskrivning varför samt bilder på avvikelsen, t.ex. en fläck. Du kan begära att få tillbaka alla prylar som inte säljs mot fraktkostnad efter din avslutade auktionstid.

Det vanligaste utgångspriset på Tradera är 50 kr. Det finns dock inget tak på budgivningen.

Mer information om hur budgivning på Tradera fungerar hittar du om du klickar på länken Tradera Infocenter

5När får jag min Sellbagpåse
Vi skickar oftast din påse samma dag, alternativt nästkommande arbetsdag efter din beställning.
6När får jag mina pengar?

När dina auktioner är avslutade och alla dina varor är betalda av sina köpare får du möjlighet att begära ut din del av vinsten. Du begär själv ut vinsten genom att logga in på ”Mitt konto” på www.sellbag.se. Information om utbetalning mejlas ut till dig i samband med att auktionerna avslutas.

Alla varor som säljs läggs ut på annons i två omgångar om varan inte säljs i första omgången. Därför kan det ta olika lång tid innan alla produkter är sålda och betalning har tagits emot varför det ibland kan ta en stund efter avslutade auktioner innan vi kontaktar dig för utbetalning.

7Vad får jag sälja via Sellbag?

Du får packa ned vad du vill i Sellbagpåsen så länge det inte är olagligt och värt minst 50 kr/st. Allting måste få plats i Sellbagpåsen som rymmer ca 40 liter med en maxvikt per påse på 10 kg.

Ej godkända varor
Det finns dock en del varor som inte är godkända av Tradera och du kan läsa mer om dessa om du klickar på länken.

Olagliga objekt

8Vad händer med varorna som inte säljs?

Det är inte säkert att alla varor säljs vilket kan bero på olika anledningar. Osålda varor tillfaller Sellbag om du inte begärt att få tillbaka dina osålda varor. Sellbag förbehåller sig därefter rätten att bestämma hur osålda varor som inte returneras hanteras. Exempelvis välgörenhet, återvinning eller egen försäljning.

Under hösten har vi bland annat skänk prylar och kläder till biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta, skänkt pengar till Världsnaturfondens (WWF) arbete med klimatfrågor samt till en familj med två vuxna och ett barn på 4 år i Södermanland vars hus totalförstördes i en brand på nyårsafton.
9Vad händer sen när jag lämnat in påsen?

När vi tar emot påsen sorterar vi och går vi igenom påsen så att allt är helt, rent, fungerande och äkta. Sedan fotograferar vi varorna och lägger ut dom på auktion hos Tradera. Då kommer vi också att skicka dig ett mail där det framgår att dina varor nu är upplagda på Tradera. Du behöver givetvis inte göra något utan det är bara som information. Vi på Sellbag sköter allt med auktionen, frågor från kund, betalning från kund och skickar den till kund.

När försäljningen är klar av dina produkter får du ett mejl av oss där det framgår vad totala värdet av påsen är såld för och uppmanas därefter att begära ut din del av vinsten via Mitt konto på hemsidan.

10Vad kan Sellbag göra för mig?
Vi hjälper dig att sälja dina överblivna prylar genom att ta hand om hela säljprocessen. Det enda jobbet du behöver göra är att beställa hem en påse, packa den med prylar du vill bli av med och sedan få påsen hämtad eller lämna in den till ditt närmaste postombud, helt kostnadsfritt.

Detta innebär att du själv slipper följande:

Sortering
Vi sorterar alla dina prylar för att kontrollera att det är helt, rent och äkta.

Värdering
Vi värderar varje pryl utifrån andra liknande produkter på Tradera och våra tidigare försäljningar. Om värdet överstiger 50 kr så lägger upp det till försäljning

Fotografering
Vi fotograferar dina prylar framför bakgrundsdukar och använder provdockor för att lyfta fram dina plagg från sin bästa sida.

Beskrivning
Vi producerar beskrivningar för varje enskild pryl till försäljning.

Annonsering
Vi skapar unika annonser som vi lägger upp på Tradera.

Kontakt med köparna
Vi sköter all kontakt med köparna.

Betalning
Vi hanterar alla köpares betalningar och du kan enkelt begära ut din del av vinsten via din inloggning så fort en påses varor har sålts och betalats.

Paketering
Vi paketerar och emballerar alla prylar och är extra noggranna med prylar som är ömtåliga.

Leverans
Vi anlitar det snabbaste och billigaste alternativet för leverans av varan till köparen.

Beställ Sellbagpåsar

11Vad ska jag tänka på och vad säljer bäst?

Marknaden bestämmer värdet av dina varor. Här samlar vi lite tips på hur du kan maxa din försäljning, samt vad som oftast säljer bra.

Tänk på säsongen! Varor för aktuell säsong säljer bäst och till ett högre belopp än ”off season” produkter. Märkeskläder är ofta mycket populära varor och säljer bra. Tänk dock på att bifoga ett äkthetsintyg eller kvitto för dina märkesvaror för att vi skall kunna sälja dessa produkter.

Barnartiklar (barnkläder, barnskor etc.) Accessoarer såsom klockor, väskor, bälten samt smycken från kända märken säljer ofta väldigt bra. Tänk på att paketera varorna väl så att inte plagget blir onödigt skrynkliga eller så att veck kan uppstå på produkterna. På så sätt kan vi skapa mer attraktiva bilder på era produkter.

Mest sålda prylarna på Tradera år 2016

Damkläder
Barnkläder
Vinyl
Herrkläder
Keramik och Porslin
Leksaker
Trädgård
Svenska Frimärken
Damskor
DVD-filmer
Källa: Tradera

12Vart lämnar jag in påsen sen när jag fyllt den med mina överblivna prylar?

Bor du inom vårt upptagningsområde så bokar du en kostnadsfri upphämtning via hemsidan. Vi hämtar då dina Sellbagpåsar direkt vid din dörr.

Om du bor utanför vårt upptagningsområde så lämnar du in dina Sellbagpåsar gratis hos ditt närmaste PostNord-ombud så returneras dessa till oss. Sellbag står för frakten.

13Vi hämtar dina påsar kostnadsfritt

Du bokar enkelt upphämtning här via vår hemsida. Vi hämtar dina Sellbagpåsar gratis i Södermanlands län, Östergötlands län, Västmanlands län och Örebro län. Alla hämtningar görs onsdagar mellan ca kl. 18:00 – 20:00

Om du inte bor i vårt upphämtningsområde skickar du in påsarna kostnadsfritt.